Tänk dig baristakaffe, bakverk, varma frallor, äggröra, fruktsallad, yoghurt och granola. Lyxiga frukostar är något av det bästa med att bo på hotell, nu vill vi passa på att hjälpa dig till den lyxen – även hemma!
Okej, vi vet, halva glädjen med en hotellfrukost är ju att vi slipper tillaga den själva. Men det gör ju inte att vi inte ska ta tillfället i akt att glädja de vi bor tillsammans med. För hur mysigt är det inte att starta dagen tillsammans över ett färggrant, fullspäckat frukostbord som bjuder in till kvalitetstid och fina samtal? Det är faktiskt inte heller så mycket som krävs. Här har vi samlat våra hotellfrukostfavoriter och ett par recept som kan hjälpa dig på vägen.
Hitta rätt stämning

För att skapa hotellkänsla hemma så är stämningen helt avgörande! Sätt på en behaglig spellista från Spotify som bakgrundsmusik, duka bordet med finservisen, tänd ett par stearinljus och dekorera gärna med lite blommor. När det kommer till själva maten och drycken så är presentationen viktig: Servera nybakade frallor eller croissanter i en korg, häll upp juicen i en karaff och fyll kopparna med älsklingskaffet.
Lägg upp ett fat med påläggsfavoriterna och kanske en liten skål med sylt eller marmelad vid sidan om.
Frukt och grönt är självklart också ett måste på bordet, helst uppskuret och serverat på ett fint fat.
Placera smaker som passar ihop i närheten av varandra – kanske får dina nära och kära upp ögonen för nya, goda kombinationer? Rökt lax smakar lika gott med avokadoskivor som med en klassisk äggröra.
Klassisk kvalitet över kvantitet

Även om vi älskar tanken av att kunna frossa bland ett enormt utbud så är det ingen som uppskattar matsvinn. Du känner din närmaste bäst, välj därför rätter och pålägg som du vet kommer gå åt – och var inte rädd för att satsa på klassiska favoriter!
En god äggröra gör susen tillsammans med knaprig bacon och håller dessutom ett tag, ifall allt inte äts upp på en gång. Dessutom finns det få saker som slår nygräddade pannkakor eller en hemmagjord smoothie.
En favorit är mango, passionsfrukt och apelsin-smoothien! Blanda och mixa frukten med lite vaniljyoghurt, servera i fina små glas och vips så har du en riktig fullträff.
Tips! Ska du laga bacon till många så är ett knep att steka den i ugnen. Fördela baconen över en plåt med bakplåtspapper och stek i mitten av ugnen på 225 grader. Låt baconen stekas till den är knaprig och servera!
Det lilla extra

Har du lite extra tid till övers och verkligen vill imponera är både hemlagad granola och smoothie bowls säkra kort. Det bästa med granolan är att den håller upp till en månad, gör du lite extra så har du alltså frukost under en lång tid framöver. Smoothie bowlen å andra sidan bidrar med en riktig semesterkänsla till frukostbordet och är mycket mättande, gör du en sådan så behövs inte så mycket annat!
Granola
Det som är så bra med granola är att du kan ha i det du själv gillar bäst. Själva tillagningen är också en trevlig aktivitet som ni kan göra tillsammans dagen innan den lyxiga frukosten– win-win!
Detta behöver du:
1 dl rapsolja
1 dl farinsocker
5 msk honung
5 dl havregryn
40 g solrosfrön
40 g hackade mandlar
Så gör du:
1. Sätt på ugnen på 150 grader.
2. Blanda rapsolja, farinsocker och honung i en stor kastrull och smält sockret.
3. Häll de torra ingredienserna i kastrullen och rör om ordentligt.
4. Häll granolan över ett plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.
5. Låt granolan svalna när den är färdig, bryt loss bitarna och blada ihop. Voila!
Smoothie bowl
En fräsch och nyttig smoothie bowl med crunchy topping är en mättande, inbjudande och instavänlig frukost som både går lätt och snabbt att göra!
Detta behöver du:
2 paket frysta bär
4 bananer
3 kiwi
3 dl naturell yoghurt
Färska hallon, blåbär eller björnbär
Kokosflingor, chiafrön, pumpafrön eller annan topping
Så gör du:
1. Häll de frysta bären i en mixer med bananerna och yoghurten tills du har en jämn och tjock smoothie.
2. Skala kiwin och dela i fina skivor.
3. Fördela smoothien i djupa skålar och toppa med kiwi, färska bär, hackade mandlar eller det du tycker smakar bäst. Oavsett vad du föreredrar för topping så är konsten här att lägga upp den på ett snyggt sätt. Smakfullt, gott och nyttigt!

Blunda, njut och dröm dig bort, så känns det nääästan som frukosten på favorithotellet!