”Svårslaget resmål när det kommer till möjligheten att kombinera en solsemester med unika och oförglömliga upplevelser”. Så skriver vår gästbloggare och tidigare reseledaren Mathias Piqueras om ett av sommarens kanske hetaste resmål Kroatien. Här tipsar han om sin absoluta favoritrestaurang på vackra Makarska riverian – Jeny!
Makarska Rivieran har sedan jag bodde och arbetade i Kroatien sommaren 2016 varit ett av mina favoritresmål. Enligt mig är Makarska svårslaget som resmål när det kommer till möjligheten att kombinera en solsemester med unika och oförglömliga upplevelser. Jag skulle kunna ägna flera sidor till att skriva om de bästa stränderna, det turkosblåa havet, de trevliga människorna och Dubrovniks arkitektur men i det här blogginlägget väljer jag att fokusera på en restaurang – Jeny! Anledningen är egentligen ganska enkel – varje gång jag försöker koka ner mina upplevelser efter ett besök i Kroatien för att se vad jag tyckt varit mest minnesvärt hamnar restaurang Jeny alltid på förstaplats. Av den anledningen vill jag gärna tipsa om restaurangen, för det är väl ändå det en semester handlar om – att uppleva saker som man kommer att minnas och med glädje kunna berätta om resten av livet!
Majestätiska Biokovobergen
Jeny är en gourmetrestaurang som ligger i Makarska Rivieran, närmare bestämt en bit upp på Bikovobergen ovanför byn Tučepi. Biokovobergen sträcker sig längst med hela kusten i Makarska Rivieran och dess skönhet är bland det första man slås av när man ankommer till Makarska. Det bästa adjektivet som jag kan komma på för att beskriva Biokovobergen är majestätiskt, ett ord som jag tidigare reserverat endast till att beskriva de norska fjordarna och Yosemite i USA. Det enda som möjligtvis kan vara bättre än att att kolla upp på bergen är att kolla ner över byarna och havet från bergen. Och det är precis det man gör från Jeny!
”Här kommer lajk-knappen på Instagram gå på högvarv”

Så mitt första tips om du ska besöka restaurangen blir därför: försök att boka ett bord så att du är där innan solen går ner! Då får du verkligen njuta av utsikten och möjligheten att ta en bild som kommer garantera att lajk-knappen går på högvarv på din Instagrambild och inte minst kommer du tack vare solnedgången valsas in i kvällen på ett sätt som kommer att kännas som balsam för själen.
Jeny är till för alla
Restaurangen i sig är ganska liten men har jättelika fönster och vacker inredning utan att vara stel. Jeny är öppet för alla, det finns ingen klädkod och barnfamiljer är lika välkomna som vuxna – i par eller grupp. Trots det är känslan exklusiv när man kliver in i restaurangen.
Man skulle kunna lyssna på anekdoter från bröderna Vlado Čović (kökschef) och Milenko Čović (restaurangchef) som äger och driver restaurangen en hel natt. Ska sanningen fram har jag också gjort just det, flera gånger, med ett glas whiskey och Leonard Cohen eller The Smiths spelandes i bakgrunden.

Bröderna Čović driver restaurangen tillsammans.
Restaurangens historia
Jeny välkomnade sina gäster första gången 1986 och på den tiden var det Milienko och Vlados föräldrar Miljenko och Jennie (som restaurangen är namngiven efter) som drev restaurangen. Det dröjde dock inte länge förrän bröderna började hjälpa till i restaurangen. Milenko var 16 år när han gjorde sin debut som servitör och Vlado vara bara 12 år när han började hjälpa till i köket med att göra sallader. Efter några år i restaurangen beslutade sig båda bröderna för att lämna Kroatien för att resa och studera. De reste på varsitt håll men hade hela tiden en idé om att någon dag återvända och ta över restaurangen tillsammans. Milienko beskriver det som att “We were always traveling towards that moment. It was in some way unconsciously and in another way planned”.
Kroatiska pionjärer
När bröderna år 2000 slutligen tog över restaurangen hade de båda samlat på sig en mängd kunskaper från sina resor där de fått möjligheten att arbeta som lärlingar till några av Europas mest framgångsrika kockar. De tog över restaurangen med stora ambitioner om att förvandla den till en riktig fine dining restaurang. De var verkliga pionjärer i Kroatien – inte minst i Makarska – och trots att det var svårt i början driver de nu restaurangen precis som de drömde om – med en bra meny, lojala kunder och en härlig atmosfär.

Jennie tar emot en beställning – året då restaurangen öppnade 1986.
”Besatthet för detalj och perfektion”
Folk återvänder till Jeny av många anledningar. Den trevliga atmosfären och utsikten, den enastående servicen och inte minst maten. Varje år lyckas de leverera en ny spännande femrättersmeny i absolut världsklass. Bakom maten ligger ett otroligt hårt arbete och en besatthet för detalj och perfektion. När restaurangen har stängt under vintern spenderas tiden till att ta fram den nya menyn inför sommaren.
För att få fram den perfekta menyn prövar Vlado och Milienko flera hundra olika lokala viner varje vinter för att välja ut de som tillsammans med maten skapar en gastronomisk symbios. Jag vill vara tydlig med att jag varken är Carl-Jan eller Edward Blom, men skulle jag ge mig på att beskriva maten så är en sak jag förundras över varje gång hur de lyckas förhöja och accentuera de olika smakerna på tallriken.
Deras sparris smakar inte bara dubbelt så gott utan också dubbelt så mycket. Även om man är förberedd så kommer alltid varje tugga som en överraskning som lämnar en hänförd med ett leende som delas runt hela bordet.